Cate predictii din celebrul film "Blade Runner" al lui Ridley Scott s-au adeverit? [ANALIZA]
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cate predictii din celebrul film Blade Runner al lui Ridley Scott s-au adeverit? [ANALIZA]
S-au implinit 30 de ani de la lansarea filmului science-fiction "Blade Runner". In pelicula se fac multe predictii despre viitor. Cate dintre acestea s-au adeverit?
Bazat pe cartea "Do Androids Dream of Electric Sheep?" de Philip K. Dick, filmul "Blade Runner", regizat de Ridley Scott, prezinta povestea vanatorii de catre un politist a "oamenilor replicant". Actiunea se petrece intr-un univers distopic, in Los Angelesul anului 2019.
Limbi acare ameninta suprematia englezei
In film, multi dintre rezidentii Los Angelesului din 2019 vorbesc un mix de limbi europene si asiatice. In ultimii 30 de ani s-a produs o crestere a numarului de vorbitori de spaniola in Los Angeles, de la 1,5 milioane in 1980, la 3,6 milioane in 2010.
Masini care zboara
In "Blade Runner", masina de politie este una "zburatoare". Nu avem inca masini capabile sa gliseze la suprafata solului, insa exista masini zburatoare. Terrafugia Transition este "masina avion". Pretul sau este unul urias: 280.000 de dolari.
Inteligenta artificiala
In 1980, acest domeniu era ceva care tinea de SF. Astazi exista supercomputere, precum Watson de la IBM, capabile sa bata oamenii in competitii de cunostiinte generale. Aceeasi companie a lansat procesoare capabile sa "gandeasca" intr-un mod similar cu cel al creierului uman.
Privatizarea explorarii spatiului
In "Blade Runner", o parte, bogata, dintre cetatenii planetei au ales sa triasca in colonii indepartate, unde viata este mult mai linistita.
Mai mult, firma Planetary Resources si-a propus sa extraga metale pretioase din asteroizi. Printre investitorii in startup se numara Larry Page, directorul executiv al Google, Eric Schmidt, presedintele Google, si regizorul filmului "Avatar", James Cameron.
Compania planuieste sa trimita, peste 5 - 10 ani, nave care sa "prinda" asteroizi si sa mineze aur si platina din ei. O alta tinta ambitioasa a Planetary Resources si care pare parca desprinsa din scenariul unui viitor film "Avatar" este urmatoarea: navele vor aduce asteroizi care contin apa pe orbita Terrei. Corpurile spatiale vor fi, in teorie, adevarate rezervoare aflate la dispozitia viitoarelor misiuni spatiale.
Nu avem colonii in spatiu, insa nici departe de ele nu suntem.
Roboti cu moralitate
In "Blade Runner" se pune problema consecintelor pe care le are asupra societatii lansarea de roboti inteligenti. Fac acestia diferenta dintre bine si rau?
Astazi, armata americana lucreaza la sisteme prin care sa se asigure ca robotii sai, precum dronele sau "cainele" Big Dog, vor respecta regulile razboiului si nu vor mai ucide civili nevinovati.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"